Ulf

Forumsvar skapade

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Vad händer egentligen när man snusar? #75304
    Ulf
    Medlem

    Håller med ovanstående. Att bara konstatera det kraftiga illamående och begär som man upplever redan efter ett par timmars avvarande är bevis nog på att man faktiskt blir slav under begäret!

    Vill bara kommentera ang. cancer i bukspottskörteln – jag tror att överlevnadschanserna är lite bättre än de 1% som nämns (ca 5-10%), samt att de flesta som drabbas är i åldern 65 år eller äldre och att ca. 900 pat. drabbas årligen i Sverige. Onödigt skrämma upp folk men visst, jag håller med! Jag har faktiskt slutat snusa en gång helt och hållet enbart pga. av rädsla för just att drabbas av cancer i bukspottskörteln.

    Jag skulle misstänka att alkohol är betydligt farligare för bukspottskörteln än vad tobak är, men jag är inte säker på detta.

    Cancerfonden skriver på deras hemsida:

    http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Bukspottkortelcancer/

    ”Det finns mycket begränsad kunskap om orsaken till cancer i bukspottkörteln. Den enda säkert bevisade riskfaktorn är rökning. Enligt olika undersökningar löper rökare dubbelt så stor risk som icke-rökare att få sjukdomen”.

    Framför allt misstänker jag att en kombination av alkohol, tobak och i övrigt ohälsosamma levnadsvanor är det som är den största riskfaktorn för att bli drabbad av cancer i bukspottskörteln.

    Jag vill oxå stämma in och tycker att du som bara har snusat i 6 mån. och redan nu har tankar på att sluta skulle vinna mycket på att ta dig en ordentlig funderare på om det verkligen är värt att fortsätta eller om du kan välja att sluta helt och hållet med tobak! Lycka till med vad du än väljer!

    Om du väljer att sluta snusa så vill jag bara tillägga att 1) abstinenserna är inte farliga! Du kommer inte att dö – även om det kan kännas så ibland! (Det kan hända att du dör av tobaksrelaterade sjukdomar om du ger efter och fortsätter!) 2) abstinenserna varierar i styrka och frekvens, men når alltid en högsta punkt och dalar sedan ut – så håll ut, det går över! 3) efter ca 72 timmar (tre dygn) försvinner de fysiska abstinensbesvären – det är den tid det tar för kroppen att göra sig av med nikotinet helt och hållet. Efter det kan du fortfarande känna ett visst sug, men det är bara mentalt och lättare (för de flesta) att hantera om bara viljan fortfarande finns.

    Det som hjälpt mig när jag har slutat helt och hållet, utan andra nikotinpreparat, har varit att 1) bestämma mig för att sluta och envist hålla fast vid det beslutet. 2) att ha små realistiska delmål – ex. att tänka att jag klarar mig utan i ytterligare en halvtimme/timme till osv. och på så sätt klara av att stå ut i de tre dygn som det tar innan de fysiska besvären försvinner. 72 timmar, eller tre dygn kan låta som en evighet när man vet att det kommer att kännas tufft redan efter 3-4 timmar, men att tänka 1 timme framåt hela tiden gör det hela lättare och mera hanterbart. Att tänka som så att ”jag kan alltid ta en snus om jag känner att jag blir så sjuk att jag kommer att dö, men jag ska hålla ut tills dess” har hjälpt mig oxå, eftersom jag vet att jag inte kommer att dö! 3) att tro på mig själv och tänka att ”jag kan klara av detta! ”Det är inte omöjligt!”, ”Att jag känner abstinenser nu är naturligt eftersom jag har varit beroende en längre tid och vant kroppen vid detta!”, ”jag kommer att slippa detta snart” etc. etc. har gett mig styrka att härda ut! Viljan kan besegra begäret bara den är stark nog! Du kan säkert hitta egna motiveringar till varför just du vill sluta!

    som svar på: Hur många dagar har DU klarat? #74307
    Ulf
    Medlem

    Tog sista prillan 2 september men har använt NiQuitin Mini 4Mg sugtabletter sedan dess varje dag, så jag kanske inte hör hemma i denna tråd? Har haft abstinensbesvär varje dag men det känns som att abstinenserna blir lite svagare för varje dag som går. bor i ett EU land utanför Skandinavien där snus är en bojkottad handelsvara, så jag kan inte köpa snus heller. Först kändes det grymt och elakt och jag hade inte det minsta vilja till att sluta, men nu har jag börjat få viss motivation till att sluta helt med nikotin. Har slutat tvärt tidigare två gånger och vet att det är bara att härda ut i 72 timmar innan giftet har lämnat kroppen. Efter det är de fysiska abstinenserna avklarade! Vi får se hur det går!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)